Etusivu > Yritys > Ajankohtaista

Pikalähtöjä läpi Euroopan

24.07.2023

Artikkeli julkaistu Kuljetusyrittäjä-lehdessä 2/2023

Pikakuljettaja TavaraTaxi on aina valmiina palvelemaan – oli kyseessä keikka Suomeen tai Eurooppaan. Toimitusjohtaja Ville Mäkisen mukaan kuljetus- ja logistiikka-alalla pitäisi puhua enemmän siitä, millainen "verorenkaanjälki" yritysten toiminnasta syntyy. Sen merkitys on mittava koko Suomelle.

Logistiikkaratkaisuja tarjoava TavaraTaxi perustettiin yli 30 vuotta sitten, kun ihmisille syntyi tarve entistä nopeampiin tavaravirtoihin. Tampereen ja Helsingin välisestä saman päivän aikaisesta liikenteestä yritys on laajentunut valtakunnalliseksi.

Toimitusjohtaja Ville Mäkisen mukaan tarve ymmärrettiin hyvissä ajoin.

- Isäni Jorma Niemi teki aikaisemmalla urallaan maatalouskonekauppaa ja tarvitsi asiakkailleen varaosien pikakuljetuksia. Silloin meidänkaltaisia toimijoita ei vielä ollut olemassa, hän kertoo.

TavaraTaxi toimii pääsääntöisesti b2b-rajapinnassa eli myy palveluitaan yrityksille. Toiminnalla on laaja valtakunnallinen peitto, ja TavaraTaxin autoja voi nähdä ympäri Suomea ja Eurooppaa.

Mäkinen kuvaa yrityksen suurimmiksi kilpailueduiksi tehokkaasti optimoidut reitit ja aikataulutuksen.

- Ne säästävät ihmisten aikaa, mutta ovat myös tärkeitä päästövähennyskeinoja, Mäkinen sanoo.

Vastuullisuus on matka, ei päämäärä

TavaraTaxin toiminnassa vastuullisuus tarkoittaa paitsi ympäristövastuuta, myös sosiaalista ja inhimillistä vastuuta.

Mäkiselle on tärkeää, että alalla huomioidaan diversiteetti – eri taustoista tulevat miehet ja naiset – ja työstä maksetaan riittävästi palkkaa.

- Pakettiauton kuljettajan tehtäviin hakeutuu monia työelämänsä aloittavia ihmisiä. Itse liputan riittävän perehdytyksen ja palkkauksen puolesta. Harjoittelut ovat tietysti harjoitteluaikaa, jolloin palkkio on jokaisen oman harkinnan varassa. Jos tehdään itse työtä, se on palkkauksen alaista työtä. Kuljetusala ei ole enää matalapalkka-ala.

Hän muistuttaa, että ilmastopuheiden lisäksi vastuullisuus on paljon muutakin. Yritykset työllistävät ja luovat kasvua koko yhteiskunnalle.

- Enemmän pitäisi puhua siitä, millainen verorenkaanjälki yritysten toiminnasta syntyy. Kuljetusalalla se on suhteessa aika paljon isompi kuin monella muulla toimialalla, hän muistuttaa.

Ympäristökysymyksiin TavaraTaxi vastaa käyttämällä uusiutuvaa dieseliä. Yrityksen ensimmäinen sähköinen pakettiauto palvelee lähiliikenteessä.

- Yhdellä latauksella voi ajaa noin 200 kilometrin matkoja. Sähköinen kuorma-auto meidän tyyppisessä kaupunkien välisessä liikenteessä ei vielä ole mahdollinen. Toimintamatka ja latausinfra on käyttöömme vielä toistaiseksi riittämätön. Ei voi myöskään jättää huomiotta noin kolminkertaista hankintahintaa.

Siirtymä vähäpäästöisiin autoihin on edennyt nopeammin henkilöautojen osalta, ja se myös sokaisee meitä. Pakettiautoluokassa voi käyttää kaupallisia latausasemia, mutta raskaassa kalustossa ihan pieni virta ei riitä. Nykytiedoilla toimintamatka ei ole niissä riittävä.

- Uskon kuitenkin, että teknologisten ratkaisujen osalta Suomessa on paljon saavutettavissa, hän jatkaa.

Hän muistuttaa, että tulevaisuudessa vastuullisuustyö ei ole enää mitään ekstraa, vaan toimivan liiketoiminnan perusedellytys.

- Yhteiskunta muuttuu ja meidän pitää pysyä liikkeessä. Se heijastuu kaikkeen yritystoimintaan. Silloin muutoksetkaan eivät yllätä. Vain taloudellisesti kannattava yritys voi olla vastuullinen.

Koko artikkeli luettavissa https://skal.fi/pikalahtoja-lapi-euroopan/

« Takaisin